17 Haziran 2013 Pazartesi





Kocaeli Barış Platformu ziyaret turlarına devam ediyor. Bugün ilk olarak Kocaeli Valisini ziyaret eden heyet platform ve çalışmaları  hakkında bilgi verdi. 

Platform sözcüsü Dr.Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli yerelinde yapılan çalışmayla büyük bir sorunun çözümüne yardımcı olmak istediklerini söyledi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise barış sürecine ülkenin ihtiyacının büyük olduğunu belirtti ve barışa verilen desteklerin her zaman çok kıymetli olduğunu ekledi. Kocaeli Derince'de geçtiğimiz gün meydana gelen gösteriler sırasında bir cami lokali ve Caminin camlarının kırılmasıyla sonuçlanan  olay hakkında da açıklamalar yaptı. Topaca " Gösteri yapan iki grubun birleşerek devam ettirdiği yürüyüş esnasında grup Ak Parti binası ve Cami çevresinden geçerken sözlü sataşmalar karşılıklı kavgaya dönmüş. Önceki günlerde de parti binası saldırıya uğramıştı. Biz olayı duyar duymaz bölgeye giderek Alevi vatandaşlarımızın dernek başkanlarını da çağırarak olayın bir mezhep çatışmasına dönüşmesini engellemeye çalıştık. Mahalde bir anda 5000 kişiye yakın kalabalık oluşmuştu.  Olayları yabancı güçlerin provokasyonu olarak değerlendiriyorum. Kocaeli'de tespit ettiğimiz birçok yabancı kimlikli kişinin faaliyetini yakından takip ediyoruz. Bunlardan biri olan bir Amerikalı Antropoloji Profesörü geçtiğimiz günlerde bir dernekte çok iyi düzeydeki Türkçesiyle bir konuşma yaptı. Bu derneğin üyelerini daha sonra bu Alevi, Sünni gerginliği yaşanmış mahallede provokatif konuşmalar yaparken ve daha sonra olaylara katılırken kameralarla tespit ettik. Mezhep çatışması tehlikesi çok büyük olmasa da cami çevresinde polis, Toma ve panzer araçlarımızı bulunduruyoruz" dedi. Derince Hacı Bektaş'ı Veli Anadolu Kültür Başkanı Hüseyin Gülseven ise "20 gündür Kocaeli'de devam eden olaylarda müdahaleyi değil kontrollü takibi tercih edip olay çıkmasına meydan vermediğiniz  ve dün gece yaşanan olaylardaki çok olumlu uzlaştırıcı ve sakinleştirici tavrınızdan dolayı sizi tebrik ederim ancak polis güçlerinin cami çevresinde bulunmasını engelleseniz  daha iyi olur" dedi. Vali Topaca ise "Şu anda böyle bir riski göze alamayız bu akşam da olaylar olabilir" dedi. 

MAZLUMDER Kocaeli şube başkanı Medine Küçük ise  Derince'deki olaylar hakkında yarın tüm kesimleri dinleyerek oluşturacakları bir raporlama çalışması yapacaklarını belirtti.

Heyet daha sontra İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu'nu ziyaret edilerek platform çalışmaları hakkında bilgi verildi. Daha sonra da MÜSİAD yönetim kurulu ziyaret edilerek geniş bir bilgilendirme yapıldı. Heyet çalışmalarına yarın Esnaf odaları, partiler  ve ardından Cemevleri ziyaretleriyle devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder